Mi látszik Délkelet-Ázsiából?

FERDE SZEMMEL

FERDE SZEMMEL

Saigon el fog süllyedni?

2013. április 16. - ymel

Saigon tengerszint feletti magassága a nulla és a 16 méter között változik, átlagban azonban legfeljebb 2 méter. Ez így önmagában még nem lenne akkora probléma, több tényező együttes hatása azonban meglehetős aggodalomra ad okot a szerteágazó döntéshozók felelősséget érző tagjai számára.

Saigon déli része mocsaras, apró patakokból, tavacskákból álló terület - mondhatni elzárt tabu kéne legyen a giga-mega építkezési vállalkozások előtt - amelyre a nagyfokú népesedés miatt egyre nagyobb szükség lett az utóbbi évtized folyamán. De sajnos nemcsak a kisebb családi házakat építőket engedték oda, hanem nyilván a 'megfelelő csatornák megdolgozásán' keresztül már hosszú évekkel ezelőtt megkezdődött a terület ipari mértékű - nem ipari - birtokbavétele. A 20-30 emeletes normál és luxus apartmanokkal kombinált irodaházak azonban a hétköznapi lakásvásárlók és  úgy általában a polgárok számára láthatatlan veszélyt jelentenek a környezetre. Ezek a nagy lakóházak, bevásárlóközpontok és egyebek ugyanis brutális méretű mélyalapozást igényelnek, amelyek egyszerűen kiszorítják, eltüntetik a természetes vízelnyelő területeket. A sok, négyzetkilométerekről kiszorított víz nem tud beszivárogni a talajba, de cserébe megjelenik az utakon és az alacsonyabbra épült házakban is.

 

A videón az egyik 7. kerületi, esti, megszokott tájképet láthatjuk

Az elmaradt átgondolt településfejlesztés értelemszerűen elmaradt egyik első fázisa kellett volna legyen a csatornarendszer modernizálása és bővítése. Mindenekelőtt. Ennek hiánya a másik tényező, ami az ember által leginkább befolyásolható faktorok között szerepel. Egy településfejlesztési koncepció elkészítése sokkal durvább, mint mondjuk megírni a "Gyűrűk ura összest", már egy kisváros esetében is. Saigonban ezzel szemben még azt sem tudja senki megmondani, hányan is élnek ott, valószínűleg már a húszmilliónál járhatnak. A város déli, mocsaras területeinek felmérése valószínűleg eredményezhette azt a javallatot, hogy mégha modernizálják is a csatornahálózatot, akkor sem szabad mértéktelen ingatlanfejlesztésekbe csapni arrafele. Dehát ki figyelt erre oda, amikor a megfelelő hivatalokban egyre adták a kilincset egymásnak a dúsgazdag, külföldi cégek. 

q7 sinking houses.jpg

Ezek normál családi házak a 7. kerületben. A baloldali a 2006-os építése óta 5 cm-t süllyedt. Lemérhető, ha a középső repedést nézzük. Eredetileg nem volt rés a házak között, aztán ahogy megindult a baloldali, elvált a festék és mérhető a különbség évről-évre. Rengeteg ház szenved attól, hogy nem tudták kiszámolni (nem is készülhettek rá), milyen mély alap is kell a biztonságos építkezéshez a gigafejlesztések hatásait (is) kompenzálandó a "mocsári" altalajról nem is beszélve. 

 

Mindezeket a bajokat tetézi tehát a város természetes adottsága vagyis alacsony fekvése és a klímaváltozással járó tengerszint-emelkedés, valamint a néha döbbenetes mennyiségű leeső csapadék.

 Az ICEM - Nemzetközi Környezetvédelmi Menedzsment Központ egy tanulmánya szerint 2050-re a Saigon körüli mezőgazdasági területek 70%-a víz alá kerül, jelentős sósvíz betöréssel kiegészülve. Ugyan már korábban is védekeztek gátemeléssel, amely átmenetileg segítséget nyújtott 2008-ban az azt megelőző pár év árvizeihez képest, de a 7-8-2. (déli, dél-keleti) kerületek építkezései miatt új területeken bukkant fel a víz. Az OECD szerint Saigon a világ 10, árvíz és süllyedés miatt legveszélyeztetettebb városa között szerepel.  A Saigoni Nemzeti Egyetem Geoinformációs Központjának jelentésében az áll, hogy az utóbbi 10 évben a város több területe 20-30 centimétert süllyedt, miközben semmi jel nem mutat a megállásra.

Legújabban holland szakértők javasoltak egy túlélési tervet a városnak, amely ráadásul az eddigi koncepcióknál olcsóbb megoldás lenne.

 

Forrás: http://english.thesaigontimes.vn/Home/business/other/23070/, http://www.dredgingtoday.com/2013/03/22/dutch-experts-present-ho-chi-minh-city-flood-defence-plan-vietnam/

A bejegyzés trackback címe:

https://viccesviet.blog.hu/api/trackback/id/tr475229087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2013.04.27. 18:28:20

Azt azért viccesnek nem nevezném, hogy pl legutóbb tavaly ősszel 65 ember vesztette életét a Mekong-áradásban, közöttük 57 gyerek, 125 800 lakás rongálódott meg, 23,654 hektár került víz alá.
A holland terv előrelátóbb, gátak és vízgyűjtők összhangban lévő, fokozatos kiépítését tartalmazza, ráadásul felét finanszíroznák.
Ugyanakkor hazai példákból láthatjuk, hogy az engedély nélkül, szakszerűtlenül létrehozott ártéri épületek fennmaradását az érdekelt lobbi előbb-utóbb mégis keresztülviszi.

Measurer 2013.04.27. 19:07:26

Az áradások következményei persze nem viccesek, Tavaly ősszel aa Mekong deltában 65-en haltak meg, közöttük 57 gyerek, 126 ezer ház rongálódott meg, és 23,6 e hektár került víz alá.
talkvietnam.com/2012/10/highest-tide-in-50-years-floods-hcmc/#.UXwEa0oXH0c
A hollandok összehangolt gát és vízgyűjtő rendszer kiépítését javasolják, amely rugalmasan és fokozatosan építhető ki, ráadásul a projekt felét finanszíroznák.
Hazai példák alapján azonban inkább az sejthető, hogy a szakszerűtlenül, engedély nélkül ártérre felhúzott létesítmények tulajdonosainak lobbiérdeke győz a racionalitás ellenében.

ymel 2013.04.28. 21:19:29

@Measurer: igen, s úgy tudom, olcsóbb is, mint más megoldások, persze ha még támogatják is.. Még mindig sokan rohannak ide befektetni. Akár kvázi jótékonykodással is, bár az NGO világnak már annyi.
süti beállítások módosítása