Nemrég egy blogíró kollega sorolt érdekesebbnél érdekesebb ételeket a világból. Említette a kacsaembrió tojást is, mozgó szemléltetés azonban nem járt a szövegéhez - hozzá is kapcsolódva húztam elő az alábbi felvételt.
Vietnámban ugyanúgy a gasztronómia mindennapos darabja a főtt kacsaembrió tojás, mint Kínában. Az egész országban előszeretettel fogyasztják, bár akadnak kisgyerekek , akik inkább az éppenhogy formálódó embriót hajlandók csak elfogyasztani, a pár napostól irtóznak. Sebaj, idősebb korukra megszokják a héjban tollasodó csibét is.
Körítésnek vietnámi mentát, kis sót, borsot is használnak, mások menta helyett csíkokra vágott gyömbérrel teszik még finomabbá a falatokat.
De honnan lehet tudni, melyik rejti a finom és tápértékben gazdag csemegét? Több módszer is létezik, a legelterjedtebb, hogy zseblámpával bevilágítanak a tojásba vagy erős ellenfényben kukkolják a tartalmat. Nemrég egy jó kis vietnámi filmben (Lost in Paradise - vagyis inkább Saigonban) az örömlány a vízbe dobást javasolja, mert a kacsát tartalmazó mocorogni kezd a vízben és fixen beáll egy pozícióba. Megint másik pörgetik: amelyiknél bohóc van a dobozban, az sokkal tovább forog körbe a simához képest.
Na de kísérjük figyelemmel, mit is mond Phó néni erről az ételről: