Mi látszik Délkelet-Ázsiából?

FERDE SZEMMEL

FERDE SZEMMEL

Ha neki dőlsz, kidől - horror falvékonyságok

2013. május 02. - ymel

Az éghajlatra és a telekárakra hivatkozva igen béna minőségű egy átlagos vietnámi lakóház kivitelezése. Felhúzása töredékébe kerül egy hasonló alapterületű, kontinentális körülmények között épített háznak. Harmincnyolcas, sőt negyvenes tégla 10 centis polisztirol szigeteléssel mint alapkövetelmény? Bruhaha. Jó, ha tízcentis az a fal 1-2 centi vakolattal, amiben már a díszítőréteg is benne van. Persze, hideg nincs, de hőség annál inkább, márpedig szigetelés ahhoz is úgyanúgy dukálna.

 



A vázat adó betonoszlopok, erkélytartók is igen vékonkák, mondjuk jól telenyomják betonvassal. A földterület drágasága miatt tehát hártyaszerűek a falak, hogy nagyobb belteret nyerjenek, de ha nem az összeépült (miközben azoknak is van önálló homlokzata legalább), hanem különálló fallal, falakkal rendelkező házakat vizsgáljuk, akkor megdöbbenhetünk például azon is, hogy a légkondit szinte folyamatosan üzemeltető házak milyen óriási mértékben pazarolják az energiát. Nagyobb bank- és állami épületek előtt elhaladva érezni, hogy azok konkrétan hűtik az utcát. Nemcsak a falak minősége és szigetelése, de a felhasznált nyílászárók is általában pocsékak. Hőhíd? Ugyan már! Sima zártszelvényből hegesztett, festett vaskeretekben figyelnek a szimpla ablaküvegek, sokszor szép páralecsapódástól homályosan. Thermopan üvegezést itt nem használnak még a németnek mondott, műanyagprofilos nyílászárók esetében sem. 

A képeken látszik, hogy használnak Ytongot vagy legalábbis ezen a német technikán alapuló habkövet. A probléma az, hogy az Ytong 8 cm-es vastagságban nem igazán erős. Ezt így válaszfalnak, belül lehetne alkalmazni.

Ezek a házak Saigon határában épülnek, kifejezetten alacsony jövedelmű családok részére. Amikor fölkerül a parasztvakító díszítés, még valahogy ki is néz, de fene tudja, hogy például a hegesztett tető és tetőtartó mennyire bírja majd a páratartalmat. Mindenesetre jó meleg várható a második szinten a "Lindab" (fémtető) alatt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://viccesviet.blog.hu/api/trackback/id/tr945260834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sword 2013.05.02. 20:48:59

Hát igen. A fejlett országok azért pazarolják az energiát, mert megtehetik, a fejlődőek meg azért, mert nincs pénz energiahatékony épületekre/eszközökre.
Az a fal hőtechnikailag olyan, mintha ott se lenne. Nincs hőtárolótömeg, belül hűtik ezerrel, mert amint kikapcsolna a klíma megfőnének. Pedig azért egy rendesen tájolt, vastag, nagy tömegű falakkal határolt, hőszigetelt ház árnyékolva még azon az éghajlaton is meg lenne klíma nélkül. Csak ez hatalmas egyszeri költség ezekhez a kártyavárakhoz képest.
Ezért nem építenék könnyűszerkezetes házat sem. Az egyetlen dolog, amiben a hőenergiát tárolod télen és a hidegenergiát nyáron az a benti levegő...

ymel 2013.05.03. 06:44:32

@Sword: A könnyűszerkezetre is van azért jó példa kontinentális éghajlaton - meg itt is (gyakorlatilag minden hagyományos, bambuszos-egyebes építés az, és működött, működik is vidéken még sok helyen). Az én házam is nagyrészt könnyűszerkezetes, de egyrészt gondosan szigetelt, másrészt a megfelelő helyeken téglaburkolatokkal van kiegészítve vagy helyettesítve, a fűtésszámla pedig elfogadható. Légkondim nincs.
De ha ma építkeznék, akkor én sem használnám már a könnyűszerkezetet, hiszen a falakon kívül minden belevaló ugyanannyiba kerül, plusz a könnyűszerk. rossz esetben nem tart "örökké", mint a tégla.
süti beállítások módosítása