Mi látszik Délkelet-Ázsiából?

FERDE SZEMMEL

FERDE SZEMMEL

Országos újságíróselejtezés! Feleslegessé vált firkászod átveszi a MÉH!

2014. június 11. - ymel

Felemás érzéseim vannak az újságírók jogosnak tűnő (na jó, az) elégedetlenségével. Az újságírás jellegzetesen az a szakma ugye, aminek szája van a 'közfül' felé: akármit mond, a legkisebb szart is hallhatjuk. A gyári melósoknak nincs közvetlen csatornája, (sem pl. a merci gyárban, sem a nemrég bezúzott gödi Samsugban stb.) amin elmondhatnák a bánatukat, pedig egyrészt sokkal többen vannak, másrészt kisebb is a túlélési esélyük, mint az újságíróknak. 

Úgy is lehet ezt a látszólag új tendenciát értelmezni, hogy a megszűnő, elavuló, eljelentéktelenedő szakmák indikátorai közé a technikai fejlődés mellé észrevehetőbb, brutkó nagy ötvenkettes lábbal belépett a politika is. 

torolheto.jpg

Drága szakma ez (fotó a netről)


Az az újságíró, aki az ellehetetlenedés miatt panaszkodik, álljon össze a haverjaival és csináljanak más, független blogot, blogcsoportot: ingyen van. De ajánlható nekik a Wordpresst is, amivel már - szintén ingyenesen - egész portált tudnak kis tanulással kreálni. És jé, az valóban független lehet. 
Ha mindez nem megy, akkor tessék más, termelő szakmát tanulni, amivel pénzt lehet keresni.

Szabadságról, liberalizmusról ábrándozni és ezeket követelni szép dolog, de néhány esetben visszatetsző is lehet, amikor ott van végre az orrunk előtt: tessék regisztrálni ingyenesen akár külföldi oldalon és megszórni az igazság után vágyakozókat a tartalommal. Jogosan lehet fikázni, utálni pl. a Kurucinfót (ki az, aki még soha nem olvasott bele, akár csak közvetetten is?), de a megjelenésének - kézenfekvő - körülményeit úgy látszik el kell még tanulni a leghangosabb tüntetőknek. 

Sáling Gergő még mindig nem szólalt meg. Köti a szerződése. Pedig. Holott. Most akkor mi is van, Emberek?  

 

A sosem volt függetlenségről egy személyes sztori

Annakidején még a '90-es években sznob filmrajongó voltam, és valamilyen irományom folyományaként a nagyszerű Reményi József Tamás hívott, hogy írjak a Filmvilágba. Amikor végre rászántam magam, hogy bekopogjak náluk, ő már nem volt ott, de a nem kevésbé nagyszerű Gelencsér Gábor szívesen fogadott. Írtam is ezt-azt, apróságokat piszkozatba nagyrészt, amiket jópofának, simán közölhetőnek tartott a jónevű olvasószerkesztő. Aztán egy személyes beszélgetés alkalmával elmondta: jók a filmes szövegeim, van azonban egy kis probléma. A Filmvilágnak vannak ugye szponzorai, támogatói. És ő elsősorban csak azoknak a fiatal tehetségeknek a szövegeit publikálhatja, akiket ezek a szponzorok tolnak, hoznak magukkal a laphoz. 
Így még viszonylag gyerekfejjel megtanultam, mi is az a 'függetlenség', mi az a protekció és hogy mi az igazi különbség a liberálisabb felszínű és a humortalanabbul, udvariatlanabbul - így gyakorlatilag egyenesebben - elutasító, kirekesztő médiaszervezés között: csak ez az utóbbi három. 

A bejegyzés trackback címe:

https://viccesviet.blog.hu/api/trackback/id/tr906294580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esefe 2014.06.13. 07:16:06

Mondjuk az nem baj, hiszen ma már bárki lehet "újságíró", sem tudás, sem műveltség, se intelligencia nem kell hozzá.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2014.06.13. 08:04:47

A független újságírás hiánya nem az újságírónak, hanem neked baj.

Írjon blogot. És? Ki fogja elolvasni? Ezt a bejegyzésedet sem olvasná senki, ha nem az index címlapján lenne. Azt se tudná senki, hogy neked van egyáltalán blogod.

Az Origo címlapján már meg se fog jelenni egy ilyen bejegyzés. Ha az indexet is megszerzik, akkor már itt sem.

belekotty 2014.06.13. 08:19:03

@esefe: Tudod már hogy kell rájönni mire válaszoltak neked?

♔batyu♔ 2014.06.13. 08:20:49

@Kiszámoló: Lehet hogy meg fogsz lepődni, de nem sok ember lehet, aki azért jár az indexre, mert a szólásszabadság bajnoka lenne.

Legfeljebb nagyon naív ballibsiket téveszthet meg az, hogy mivel az index tele van kormányfikával és ez húha, milyen bátor dolog. Amit ma valóban bátor dolog lenne kritizálni, azt az Index nagyon messziről kerüli el, pedig kemény politikai és társadalmi témák.

A kuruc nem csak annak köszönheti sikerét, hogy kormánykritikája jóval megalapozottabb mint a ballibsi lapoké, hanem annak is, hogy olyan témákkal foglalkozik (most akkor megmondjuk mi liberálisok hogyan kell ezt néznetek kis hülyéim szintjén mint ritkán az index), amely a többieknek tabu.

Ezért nem kell attól tartanod, hogy megszűnik az index.

Biztos észrevetted, de a kurucnak nincs reklámja. Mégis sikeres. Tehát igenis, a tehetséges újságírónál létezik alternatíva.

Netuddki. 2014.06.13. 08:32:02

Az "újságíró" attól függ aki alkalmazza. Elsősorban az alkalmazó elvárásainak van megfeleltetve (nem véletlen a szenvedős szerkezet). Ő a főnökének, a főnöke az ő főnökének és így tovább. Érvényes a mondás, hogy mindig a fejétől bűzlik a hal.

A kereskedelmi média a pénztől függ. Mára már lementek kutyába, hogy megszerezzék. Kár is a szót vesztegetni rájuk. Legjobb példa az RTL esete a reklámadóval és a 6alommal című szappanopera.

A közszolgálati média egy külön történet. Ott alapvetően az a probléma, az orbán rezsim elhitette velük, hogy ha ők adják a pénzt akkor elsősorban nekik kell megfelelni. Holott a pénzt mi dobjuk össze nekik, az adófizetők. A mi érdekeinket KELLENE képviselniük és folyamatosan kényelmetlen kérdéseket kellene feltenniük a "politikusoknak" a helyett, hogy tövig benyalnak nekik. Mármint az éppen hatalmon lévőknek.

Netuddki. 2014.06.13. 08:37:13

@♔batyu♔: "Amit ma valóban bátor dolog lenne kritizálni, azt az Index nagyon messziről kerüli el, pedig kemény politikai és társadalmi témák."

A cigánykérdés csak nektek fontos balfasz lobbikosok. 20-ad rangú kérdés a korrupcióhoz, lenyúlásokhoz képest, amit elsősorban nem romák követnek el.
De hoppácska, mintha a miniszterelnök is roma származású lenne. Amit a bőszen cigányozók mindig szemérmesen kerülnek. Én is csak ezért hoztam fel mert teljesen mindegy kinek milyen a rassza arról kell megítélni amit csinál.

♔batyu♔ 2014.06.13. 08:37:27

@kovi1970: A közszolgálati média nem "hiszi" azt, hogy Orbánék adják a pénzt, hanem pontosan ugyanúgy jár el, ahogy az első bekezdésben leírtad. Azaz a legfelső irányítói állások politikai állások.

Nincs ma már független média, nem is élne meg, hiszen a támogatott média jóval nagyobb lehetőségei révén simán agyonnyomja, sőt politikai kapcsolatai révén üldözteti is. Kivéve, ha a független média a kényes témákat elkerüli.

♔batyu♔ 2014.06.13. 08:43:08

@kovi1970: Mert ostoba ballibsi vagy. A lenyúlások döntő többsége péld. épp a cigányok és zsidók "nevén" történik.

Elmondanám, azt is, hogy a többnyire tagadott és társadalmilag igen káros szervezett bűnözés egyébként a romák kezében van.

Mindamellett ahhoz is ostoba vagy, hogy megértsd, a valóban kényes témák, amelyekért a kurucot be akarják tiltani, nem ezek.

ymel 2014.06.13. 13:19:59

@Kiszámoló: Kedves Kiszámoló! Az Index lehet, hogy véletlenül rakta ki ezt a posztot, de már levette - összehasonlításképpen más posztok akár 2-3 napig is kint vannak, sőt, van olyan posztoló, aki egyszerre akár 2 posztjával is szerepel mondjuk 2 napig folyamatosan.
Szóval én nem is láttam ezt se címlapon, se az i2-őn.

Lassan kimúlófélben van az index fóruma. Annak moderálásának módja megér egy misét. Többen panaszkodtak már a 'hatalomba' megtorzult, NÉVTELEN moderátorok csapkodásaira. Kíméletlen terrorral sújt le 1-1 moderátor, akárcsak a kormányoldal, amit ugyanez a portál - egyébként sokszor joggal - kritizál.

belekotty 2014.06.13. 14:40:06

@♔batyu♔: "Elmondanám, azt is, hogy a többnyire tagadott és társadalmilag igen káros szervezett bűnözés egyébként a romák kezében van. "
- Te tiszta hülye vagy. Azt sem tudod mi a szervezett bűnözés.

belekotty 2014.06.13. 14:41:36

@ymel: Az Index fóruma egy katasztrófa. Hatalom mániás moderátorok és a haverjaik uralják régóta.

barkaba 2014.06.13. 14:47:34

@belekotty: És mára szinte nincs értelmes hozzászólás. Kiirtották a vitát. Hogy miért jó ez a tulajdonosnak, azt nem fogom.

Ráadásul a moderátorok is szerepelnek a vitákban és el is hallgattatják aki nem teszik nekik. Akár húszezer hozzászólással is, tízenegypár éve írogatókat is. (Itt magam is érintve vagyok, illetve voltam.)

esefe 2014.06.13. 14:51:29

@belekotty: Mi van szépecsém? Belegörcsöltél egy bukott vitába? Elég szánalmas, de azért csak erőltesd!

esefe 2014.06.13. 14:55:25

@ymel: Az index fórum gyakorlatilag már kimúlt. Egy cseppet sem érdekes az a hely, ahol nem engednek ellenvéleményeket ütköztetni.Márpedig egyre gyorsuló ütemben választják a rosszabbnál rosszabb, teljesen alkalmatlan modikat. A faszokat nézegetők topikja virágzik, az érteles viták topikjai megszűntek.

belekotty 2014.06.19. 09:33:11

@esefe: Miről beszélsz? :-))
Tudod már hogy kell megnézni egy klikkeléssel mire válaszoltak neked?

belekotty 2014.06.19. 09:34:06

@barkaba: Már nem érdekük a fórum. A blog.hu-ra terelődtek a viták.

huong 2014.06.25. 01:19:19

@esefe: valo igaz. Pl van egy murder incorporated cimu moderator. Regen nyugdijban lenne a helye. Milyen hely az olyan, ahol a hatalomgyakorlas ellenorizhetetlen, a cenzura arctalan es paran kozuluk egyszeruen nem ertik a jozan erveles szabalyait, es inkoherensen viselkednek. Van ott normalis is, de ugy tunik, pl az ilyen fajta ala van rendelve pl ennek a pszichopata murdernek
süti beállítások módosítása