Mi látszik Délkelet-Ázsiából?

FERDE SZEMMEL

FERDE SZEMMEL

Élelmiszerbiztonság? Hát.. igény az vóna rá..

2013. május 03. - ymel

Röviden azt lehet mondani, hogy nincs, bár igény az volna rá. Erről árulkodnak többnyire a csomagolások feliratai, miszerint pl. a tej 100% természetes tejből készült (UHt dobozban tárolják már szerencsére a hazait is), a nagyáruházi csomagolt zöldségekre meg rá szokták írni, hogy “tiszta forrásból” stb. A városi legenda azonban azt állítja, hogy a hazai Vinamilk kínai tejporból készül, amivel több baj is lehet. Sok vietnámi szerint a kínai tejpor lehet lejárt szavatosságú, rossz minőségű vagy vegyszereket túlzott mennyiségben tartalmazó import áru. Ugyanezt gondolják az onnan érkező, pompás megjelenésű gyümölcsökről, vagy a helyben sütött, de állítólag túlnyomórészt kínai lisztből készített pékárukról is.  A közhangulat Hanoiban amúgy is feszült, ha a kínai-vietnámi kapcsolatokról esik szó, volt, amikor a sokkal kisebb fél is durván föl mert lépni, pl. a ’70-es években, amikor a hanoi óváros hagyományosan kínai kereskedők lakta utcájából mindenkit “haza” zavartak küldtek. A szóbeszéd szerint olyanok is akadtak a politika áldozatai között, akik maguk ugyan kínai felmenőkkel bírtak, de nem beszélték már a nyelvet – viet volt már az ő anyanyelvük is.

 

A vegyszermentes zöldségtermesztés sok civil szervezetnek feladott lecke már egy ideje, hogy hogyan is vegyék rá a parasztokat, hogy inkább az őseik megoldásait használják a földeken. Nem könnyű ezt beláttatni velük: a sok hozzáadott kemikáliától a növény gyorsabban nő, nagyobb és szebb is lesz – naná, hogy több pénz folyik be így a családi kasszákba. Olyan ez, mint vulkán tövébe építkezni. Mindenki tudja, hogy nem jól van ez így, de vesszük, esszük a termékeket odahaza, étteremben, utcai árusnál, barátaink házibulijain vagy hivatalos rendezvényeken. Néma, egymásra mutogatós szerződés ez az ördöggel, amelyben végülis mindenki rosszul jár. Azért a paraszt Vietnámban sem hülye: van neki családi éléstára, elkülönített földecskéje is, amelyen mértékkel használja a vegyszereket – az övéit az innen származó terményekkel látja el.

Ebből az utcából zavarták haza a kínaiakat (Ta Hien utca)

 

No, de turistaként nem kell izgulni, 1-2 hét “kínai kaja” után visszatérhetünk a megszokott, hazai GMO-s étrendünkhöz meg a marhára festett disznóhúshoz. Érdemes egyébként az itteni, főtt disznóhúst megkóstolni, mert más az ízvilág, a kövérje pedig kifejezetten ízletesebbre sikeredik az itteni fűszerezéstől.

- See more at: http://www.demhanoi.vn/category/utazas/#sthash.Jf8pVJTX.dpuf

A bejegyzés trackback címe:

https://viccesviet.blog.hu/api/trackback/id/tr825264212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása