Mi látszik Délkelet-Ázsiából?

FERDE SZEMMEL

FERDE SZEMMEL

Ákos - simán anakronisztikus vagy giccses is? "Több nem is kell"

2022. május 17. - ymel

 Egy őszinte cím: Több nem is kell 

(dalszöveg alant)

A lírai én (vagy itt a szövegmondó) atyai alapállású: ő 'tudja' és meg is mondja, hogy neked mit kell csinálni. Ez egy ilyen látomásos Ady Endre-utánérzés, amivel az a probléma, hogy - a tanítottakkal szemben - már az Ady-féle önfelkent-önjelölt prófétaság sem kellett mindenkinek (volt, aki csak udvariasan mosolygott Adyn), csak ezt nem tanították az oskolában.
Ákos esetében az önjelölt varázsló-sámán alaphelyzet alapröhejessége mellett ráadásul még anakronisztikus is, amivel maximum a flúgos Pongrácz István mellé tud felnőni (Beszterce ostroma, Mikszáth). Rendkívüli módon elhasznált szavakat próbál teátrálisan lődözgetni az égbe (tét, lét, szellem, gaz, sors, stb), magabiztosan váltva ki a szekunder szégyenérzetet a figyelmes hallgatóból: elrettentően olcsó mutatvány, melyek mindegyike ráadásul úgy lett kipiszkálva és egymás mellé rakva a kukából, hogy Ákosunk nem is foglalkozik azzal, hogy magyar mondatokat próbáljon szerkeszteni belőlük - komoly defekt az intellektusban. Sorosozás ez a javából. Ugyanaz a módszer, ugyanaz a legyintés logikára, szerkesztésre: a lényeg, hogy pár hívószótól beinduljon az igénytelen közönség nyáladzása: zsigerből, nulla értelemmel. Ezotériában, vegánban, asztrológiában és még ki tudja, milyen pótszerekben utazó, félművelt társaság rajong érte.
Nem én döntök - song by Ákos | Spotify

Külön érdekes, hogy a neten fellelhető szöveg, amit nem tudni, ki jegyzett le, tele van olyan hibával, ami világosan mutatja, hogy a lejegyzőnek sem volt fogalma arról, 'mit is akart a költő itt mondani'. Értelmetlen, sorosozó hívószavak egymás mellé dobálása pár random szintagmával.

A figyelmes hallgató (és akkor a 'zenéről' még nem is beszéltünk) szekunder szégyenérzetének
csúcsra járatása azonban még csak most jön: "Tudod a klíma és a vírusok" - még jó, ha az ember egyedül van a szobában, amikor ez a hamis szónoklat megüti a fülét, mert ez rosszabb, kellemetlenebb, mintha valaki társaságban hangosan szellentene. Ez a műanyag ünnepélyesség, a mindent is tudás elhitetni akarása, az önkritika és az önirónia teljes hiánya a legrosszabb emlékű mozgalmakat idézi, történjék az egy turulszobor alatt vagy Rákosi elvtárs-pajtás ünnepi tribünjén a ligetben. Ákos nótája (és amúgy munkásságának oroszlánsrésze) esztétikailag az ilyen előzményeket a giccs kategóriájával tudta még megtoldani.

Ákos dalszövegmondója nem veszi figyelembe, hogy már nemcsak a modern kor, de lassan a posztmodern is elmúlik. Így úgy ragadt bele a múltba ezzel a szerepfelfogással, hogy tudomása sincs róla (vajon mit olvas ez az ember?). 

Ez az egész Ákos-jelenség (gondolom, nem vagyunk azért vele egyedül a nyugati popkultúrában) egyébként azért különösen kellemetlen, mert ha egy perifériális írócskáról lenne szó, aki tisztában van a helyével, akkor elnéznénk neki, sőt, bátorítást és fejlődést célzó javaslatokat is kapna tiszta szívből. De ez az Ákos-művek - magyar viszonyok között - nagyüzem, ipari méret és politika. És mindez azért nagyon nagy probléma, mert innen nézve viszont Orbán Viktor egy felvilágosultabb szövegírót és dalszerzőt (ja, a nótácska más szerzeménye), vagyis a kultúrában is egy hybrid rendszerben gondolkodni és alkotni képes harcostársat érdemelne. Nem egy elavultat. 

Ákos viszont lehet, hogy sokkal jobb hangmérnöki minőségben. Az érdeklődése, a tudása és a pénze megvan hozzá (a profi felszereléshez). Ki dolgozott már együtt vele? Megoszthatná a tapasztalatait. Köszönöm. 

A neten fellelhető szöveg (copy - paste):

Azt hitted, hogy semmiség
De mostanra már túl nagy a tét
Minden emberi jellem tör ez a szellem
Eddig elég volt ha csendben maradsz
A sorsodról meg dönthet a gaz
És kiderült micsoda vétek a puszta léted
És le cserélnének
Több nem is kell
Csak ne felejts élni
Több nem is kell
Csak tudj végre vélni
Őrizd ami csak a tiéd
Soha ne engedj a túl nagy a tét
Több nem is kell
De ha ten nem véded senki se védi
Örök szükség állapot
Tudod a klíma és a vírusok
És egyformán cshol a falka ha a gazda hajtja
Vonatlan a betű szavak
Szeretnék a lányod fiad
Ami eléjük állva nincs határba de gyilkos a lárma
Több nem is kell
Csak ne felejts élni
Több nem is kell
Csak tudj végre vélni
Őrizd ami csak a tiéd
Soha ne engedj ha túl nagy a tét
Több nem is kell
De ha te nem véded senki se védi
Több nem is kell
Csak ne felejts élni
Több nem is kell
Csak tudj végre vélni
Őrizd ami csak a tiéd
Soha ne engedj ha túl nagy a tét
Több nem is kell
De ha te nem véded senki se védi

A bejegyzés trackback címe:

https://viccesviet.blog.hu/api/trackback/id/tr5917833809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása