Mi látszik Délkelet-Ázsiából?

FERDE SZEMMEL

FERDE SZEMMEL

Egy maszek médiatársulás, ami kormánynak szeretne látszani

2014. június 24. - ymel

Ha én kormányzatként a legnagyobb és valós problémákat okozó ellenfélként egy tévécsatornától rettegek, akkor én is tévécsatorna vagyok. Ráadásul profitorientált és maszek. Esetleg az a rettegett tévécsatorna valójában az egyetlen velem egyenrangú, rivális párt - 


Az arra szakosodott tanszékek egyetemeken, főiskolákon régóta foglalkoznak a média és a politika viszonyával. A média gyakorlatilag a kezdetétől jelen van a különféle kormányzatok stratégiáiban. Ún. médiapolitikusokról talán az USÁ-val kapcsolatban kezdtek el beszélni először, de ma már Gömbös Gyuláról is lehet olvasni, hogy ő lenne az első magyar médiapolitikus. Az érveket elnézve ez akár igaz is.

Aztán most, ahogy elolvasgatok ezt-azt az online sajtóban az RTL Klub és a kormány közötti játékról, meg különösen arról, miként vélekedik Lázár János erről a kizárólag üzleti megfontolású vállalkozásról, kirajzolódik a modern kormányzat-kormányzás kvintesszenciája. Legalábbis a magyaré. Hogy mi is ez a kormányzat valójában. Csak meg kell fordítani Lázár János állításait, és kijelentéseit, ahogy egyébként minden pszichológus teszi ezt a munkája során.

Amikor tehát Lázár János azt mondja, hogy az RTL Klub egy korrupt vállalkozás.. - nem, nem úgy fordítunk, hogy ő a korrupt. Ez tévút lenne. Sokkal inkább arról van szó, hogy Lázár János maga is üzleti vállalkozó, nem politikus. Másik állítása, miszerint az RTL Klub gyarmatosítaná az országot, akár igaz is lehet, kiegészítve azzal a lélekvájár fordulattal, hogy a másikban kizárólag azokat a negatívumokat tudom észrevenni, ami magamból ismerős. Ezért van egyébként az ősi mondásban a szálkával szemben a gerenda, mert mindkettő ugyanabból az anyagból vétetik (azonos természetű): fából. Innen viszont már csak lehessen számunkra - az egyszerű választópolgárok számára - az a kérdés, hogy a megélhetési problémáink felől nézve vajon mi lehet a különbség a 'külföldi' és a belföldi gyarmatosítók között?

Azt már sokan észrevették, hogy eddig ez a maszek tévécsatorna tűnik az egyetlen valóságos Fidesz-ellenfélnek (egyébként szerintem az LMP jó - ellenzéknek mindenképpen -, csak még fiatal, mint anno a Fidesz is volt). Ebből következik egy másik oda-vissza fordítható tétel, miszerint ha a tévécsatorna a valóságos ellenfél, akkor a Fidesz sem más, mint egy kormányzatot játszó médiatársulás. Szuperhős ellen csak szuperhős szállhat a ringbe, Dávid és Góliát egy letűnt mese még a moralizálós időkből. Zárójelesen megjegyzendő, hogy ezért nem játszik már a holokauszt-sztori sem, amit Schiffer András gondolkodó és tájékozott emberként egyedül ismert fel a T. Házban.

Zárásként ideszúrnám, hogy mivel egy üzleti megfontolásokon alapuló médiatársulásnál teljesen indifferens klasszikus értelemben vett politikai színezetről, arculatról, egyáltalán valamilyen emberi-eszmei pluszt hordozó narratíváról beszélni, nem lehet csodálkozni azon, hogy míg az általam egykor igen elismert Orbán Viktor legalább két fontos politikai irányzaton átmosódott*, addig Lázár János már egy tökéletesen színtelen, szagtalan kémiai vegyület, egy politikailag semleges figura.   


* Hegel ügynöknek (Heltai Péter újságíró) tökéletesen igaza van, amikor az ember személyiségfejlődését ismerve és fair módon a politikai média csiki-csuki malomjátékát a csudába hagyva azt mondja, hogy minden ember fiatal korában liberális, csak ahogy idősödik, úgy válik konzervatívvá (elhangzott ez tőle a Budapesti Kommunikációs És Üzleti Főiskola egyik szemináriumán is). Mindig változás közben vagyunk csupán 'ugyanazok'. Innen nézve egyébként több esetben is különösen aljas, de közkedvelt, visszaélős retorikai eszköz sok politikus és médiamunkás áporodott szájából, hogy 'de gipszjakab bezzeg öt évvel ezelőtt mást mondott'.   

A bejegyzés trackback címe:

https://viccesviet.blog.hu/api/trackback/id/tr86406957

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.06.24. 13:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

32FNewYork 2014.06.24. 15:26:51

"vajon mi lehet a különbség a 'külföldi' és a belföldi gyarmatosítók között?"

Magad fejtetted ki két sorral előbb: ha esetleg majd hátulról megtapasztalod, miben különbözik a szálka a gerendától.
süti beállítások módosítása