Mi látszik Délkelet-Ázsiából?

FERDE SZEMMEL

FERDE SZEMMEL

Botrány Dunakeszin: ingatlanbiznisz fenyegeti a Budapest levegőjét is tisztító zöldmezős sportrepteret

2013. július 22. - ymel

FRISSÍTÉS, július 24: Dunakeszin Nyíri Márton és Lukácsi Bálint képviselők a "Dunakeszi Reptérért" nevű fb-csoport alapítójának (Molnár György) szándékaival azonos nézeteket vallanak - a kezdetektől fogva. Nyíriék pedig benyújtották a jegyzőnek a népszavazási kérelmüket az ügyben.

 

Egyelőre jobbról is balról is sz*rik rá a média:

Botrány Dunakeszin: kié legyen a zöldmezős reptér?

Egyik oldalon a polgármester és a képviselők, másik oldalon az írástudó városlakók és felnőtt civilek

 

A történet irtó komplikált, és sokszereplős, ezért röviden veszem át a különféle, neten található anyagok velejét.

 

A Dunakeszi-Alagon található füves sportrepülőtér és lótréning telep az utolsó nagyobb, összefüggő ökológiai zöldterület Budapest környékén. Még Széchenyi István álmodta meg a Lovaregyletet, 1oo évvel később pedig sportrepülés is indult többek között id. Rubik Ernővel és a Góbéval. A területen védett növények és állatok élnek összhangban az odajáró és őket tisztelő emberekkel, a terület fontosságát a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságtól (DINPI) kezdve a kiherélt Kulturális Örökségvédelmi Hivatalig (KÖHI) mindenki írásba fektette már. Budapest északi részének átszellőzését is e terület biztosítja - amíg ingatlanspekulációk nem kezdődnek a területtel, felmérhetetlen károkat és akut településszerkezeti torzulásokat okozva.

A városlakók meglepően nagy tömegben helyezkednek szembe a polgármesterrel és az őt támogató (??) képviselőkkel. A Facebookon "A Dunakeszi Repülőtérért" név alatt csoportba tömörültek, kiegészülve szimpatizánsokkal, 1 hét leforgása alatt több mint 5 ezer fősre duzzadt a beépítéseket ellenzők száma.

Elgondolkodtató, hogy vajon kiket képviselnek a város képviselői, ha egyetlen kivétellel semelyik sem állt a tiltakozó lakosság mellé, s nem képviseli őket.

Időközben az alábbi szöveg jelent meg a csoport Facebook oldalán:

 ***

SZÉLES KÖZÖSSÉGI ÖSSZEFOGÁS DUNAKESZIN

 

Széles közösségi összefogást hozott Dunakeszin a polgármesternek a repülőtérrel kapcsolatos újabb húzása.

A teljesség igénye nélkül az előzmények dióhéjban:

A repülőtér mai területének egy része a második világháborút megelőző időszakban a lóversenypályához tartozott; a világháborúig nem volt itt repülőtér. Az 1944-es év végén a karámok egy részét lebontották, majd a németek kis teljesítményű futár repülőgépeikkel telepedtek le a repülőtér egyik részén. Kivonulásuk után az orosz katonák foglalták el, amelyet részben megnagyobbítottak.

A háború után a vitorlázó gépek birodalmává vált a terület, melyen a repülés mellett vitorlázógépek gyártása is folyt. Olyan híres gép is, mint a Góbé, itt készült; melynek id. Rubik Ernő volt a főkonstruktőre.

A rendszerváltás után - mint volt MHSZ vagyon - a 2000-es években Dunakeszi város tulajdonába került. Ekkor két repülőklub is dolgozott a területen.

Akkor a menő a lakópark építés volt. Ezért egyes körök ide lakóparkot szántak - természetesen vastag mutyiban... (Szerény számításom szerint ez olyan 15 milliárdos (!) buli lett volna...) A tulajdonba adás módját, az eljárást az itt működő klubok vitatták, és csak sok bírósági tárgyalás után került valóban a város tulajdonába. Ettől a nagy közfigyelemtől, melyet az ügy kapott, megrettenve - no meg azért, mert a lakópark építés már nem volt olyan nagy biznisz - a korábbi mutyis tervek szép lassan lecsendesedtek...

Az igazsághoz tartozik, hogy a terület természetvédelmi szempontból is igen nagy érték. Országosan kiemelkedő az itt élő védett ürgepopuláció, melynek nagyságát különböző források 2.000 és 10.000 egyed közé teszik. Valószínű, hogy az alsó határhoz közelebb van. Egyedenként 250.000 Ft a természetvédelmi értéke; csak maga ez 500 millió forint! (ha 10.000-es a populáció, akkor ez az összeg két és fél milliárd forint!) E mellett élőhelye más, védett növényeknek és állatoknak is a reptér.

 

Ez a sok szempont szerint is rendkívül értékes terület a kapzsi városvezetésnek ismét a látóterébe került. 2011-ben úgy gondolta a polgármester, hogy a klubokat ellehetetlenítve azt csinál a területtel, amit akar... Merthogy a kétharmad bármire följogosítja... Ezért olyan reptér üzemeltetési rendet vezetett be, ami a klubokat ellehetetlenítette; emellett a két klubot is egymásnak ugrasztotta; s közpénzen fizetett spicliket, akiknek az volt a dolga: figyeljék, hogy történik-e az általa tiltott időben repülés. És még horror összegeket kért azon létesítmények használatáért, melyeket a klubok építettek saját költségből; sokszor a két kezükkel... Az üzemeltetési rendet a klubok bíróság előtt, s a Pest Megyei Kormányhivatalnál megtámadták, és nyertek is. Mindez nem zavarta Dióssi urat... Az általa tiltott repülésnek titulált repülések miatt a reptér üzemét július elsejével betiltotta! Természetesen a haverjai szervezhetnek az eddiginél nagyobb gépekkel is fizetett sétarepüléseket a Dunakanyar fölött...

 

A klubok végleges elűzése után maradó területre felhasználási ötlet van bőven: Felröppent a hír, hogy Újpesttel közösen fociakadémiát létesítenek... (dupla nyelvcsapás a főnökének?)

Legújabban egy 25 m-es uszodát tartalmazó sportkomplexumot képzel ide... kihasználva azt, hogy a közel negyvenezres városnak egyetlen uszodája sincs, sőt, a Duna-parton is tiltott a fürdés. (egyszerűbb tiltani, mint a minimális körülményeket megteremteni...) Roppant érdekes, hogy az utóbbi választások során mindig előkerült kampányfogásként az uszoda létesítése... Persze, mint mondtam, mind a mai napig nincs uszodája a városnak...! Beindult máris a kampány? Ígérgetni kell az oszd meg és uralkodj jegyében? S a valós szándékot a reptér területével kapcsolatban még mindig sötét homály fedi...

 

Ez már "kiverte a biztosítékot" a lakosság körében... A facebookon szerveződött egy csoport a Dunakeszi Repülőtérért névvel. E csoportban nem egészen két nap alatt több mint 1.200 tag lett; politikai hovatartozástól függetlenül. A közös cél: meneküljön meg a nagy múltú, s Dunakeszi emblematikus objektuma: a repülőtér... Maradjon meg repülőtérnek, s maradjon meg az, ami volt: pilótaképző, s a rendkívül gazdag hagyományok folytatójaként a komoly sportértékeket létrehozó klubok zavartalanul dolgozhassanak tovább! Egyúttal maradjanak meg a természeti értékei is; mely annyira különleges, hogy az ökológiai folyosó magterületének számít, s mint ilyen nem is háborítható... Ez az értelmes cél sok embert összehozott, és összehoz! De mint tudjuk, ezek az értékek nem mindenkinek számítanak; egyeseknek a saját zsebüknek a köz rovására való alapos megtömése sokkal fontosabb!

 

Adataim egy részét is az itt megjelent hozzászólásokból merítettem.

Ha ebben az ütemben nő a létszám, az internet helyi forradalma Dióssit elsodorja...

Úgy legyen!

 

Quasimodo

***

A városban egyébként több nemzeti kincs elherdálására is fény derült, egyelőre következmények nélkül. Műemlék jellegű épületeket bontottak le az éjszaka leple alatt, amelyek az egykori Lovaregylethez tartoztak, árterületet töltöttek fel, tönkrették a szemetelők az ún. Fecskepartot. Néhány éve például egy nagyáruház vetett szemet a dunakeszi ősi tőzeglápra, amely ex-lege védettséget élvezett. Amíg önkormányzati segítséggel a védettséget el nem távolították, hogy a nagyáruház lebetonozhassa a tőzeglápot parkolónak. Nagy szerencse, hogy ez egyelőre nem tudott megvalósulni, mert kiderült a turpisság:

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://viccesviet.blog.hu/api/trackback/id/tr35418171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aeidennis 2013.07.22. 14:40:16

Dunakeszi olyan mint egy rákos daganat, sejtjei lakóparkok, amik addig burjánzanak, amíg egy talpalattnyi zöldterület marad a "város" közig. határain belül. Már többen laknak ott, mint Vácon. Ezek a saját anyjukat is felparcelláznák.

Fejesrob 2013.07.22. 14:57:41

Az az ötezer ember mind menjen oda a polgármesteri hivatal elé.

paveway 2013.07.22. 14:58:43

@aeidennis: és ezt nem csak ön gondolja így. Több dunakeszi lakostól hallottam hasonlót. De az aktuális városvezetés valahogy mindig hajlott az utolsó, talpalatnyi terület eladására is. Pedig régen tényleg normális, élhető település volt. Ma meg az égből is lakópark lóg.

Tikker 2013.07.22. 15:08:45

A mocsok szemét maffia Fidesz újra akcióban. Jövőre el kell takarítani őket, lakóparkostól, trafikostól, Közgépestől.

aeidennis 2013.07.22. 15:13:27

Dunakesziről azt hiszem elég sokat elmond, hogy van egy igazán szimpatikus színházuk (urayszinhaz.blog.hu/), és volt, hogy négyen (!) ültünk benn egy előadáson. Hozzá kell tenni, hogy egyikünk sem volt dunakeszi lakos.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2013.07.22. 15:21:46

Dunakeszi, akár csak Fót, előnyös a pesti újgazdagéknak, akik azért annyira nem akarnak a munkahelyüktől távol lakni.
A Duna "másik" oldala már telített, ésszerű, hogy ezt a részt töltik fel.

Talán az önkormányzat is jobban járna, ha pénzért árulná a letelepedést...

dzsaszper 2013.07.22. 15:25:30

Egyszer a Fidesz már kihátrált a repülőtér hasznosítás mögül, mondjuk az kaszinóváros lett volna és a független polgármester nyomatta volna.

Félő, hogy itt is az üléspont határozza meg az álláspontot...

... zöld levelecske, ... (törölt) 2013.07.22. 15:37:32

Ha ott már fél évszázada reptér van, akkor a tervezett beruházás nem zöldmezős.

isssti 2013.07.22. 15:37:33

Úgy látom Dunakeszin feltalálták a biorepteret, amely békésen megfér a védett növényekkel, ápolja az értékes ürgepopulációt(lásd zaj, benzingőz és járulékos forgalom). Míg a gaz kétharmad egy súlyosan környezetkárosító uszodát, netán fociakadémiát tervez helyére..
Nem sántít itt valami kicsit?
Nekem ez a sztori így nem kerek..

johevi 2013.07.22. 15:40:37

Stratégiailag fontos, hogy Budapest körül legyenek kis repülőterek. Jelenleg Budaörs, Tököl és Dunakeszi rendelkezik ezzel. Pont az árvizzel kapcsolatban bizonyosodott be, hogy mekkora szükség van erre a repülőtérre, innen szálltak fel gépek, hoztak embereket, felügyelték a területet és utána a fertőtlenítás, szúnyogirtás miatt is fontos volt.

Tikker 2013.07.22. 16:00:47

@isssti: Dunakeszin jellemzően vitorlás repülés zajlik, a reptér maga pedig egy mező. Lásd: maps.google.hu/?ll=47.61545,19.149985&spn=0.020829,0.038581&t=h&z=15

Ezzel szemben egy uszoda, fociakadémia, lakópark, stb... mind úgy kezdődik, hogy feltúrják és lebetonozzák az egész területet. Persze mindezt a haverok, a mi pénzünkből.

Az uszoda egyébként tök jól bejött Szentendrén is, a gazdáid ott is szépet alkottak:
index.hu/gazdasag/2013/07/22/a_dunakanyar_rejtelyes_ura/

Ha meg fociakadémia, akkor remélem legalább akkora lesz mint a Wembley Stadion. Ha már felcsútnak 3000 férőhelyes, közel 4 millárdból épülő stadionja lesz, akkor ez a minimum. És ne feledkezzünk meg a stadionhoz vezető kisvasútról sem! Remélem majd az ügyészség sem fog...

steelhand 2013.07.22. 16:03:29

@isssti: Láttál te már sportrepteret? Vagy a polgi kért meg rá, hogy kommentelj?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.22. 16:12:07

Ha már reptér körüli izmozás... :)

HASIZMOZÁS

Pufók rozmár százszor felül,
Körüllengi sportos pára,
S ekkortájt az égen felül
Sikolyt hallat Drözlejn Klára

S vőlegénye Slopáncz Vazul,
Mert az azúr színű talján
Gépük füstöl, szárnya lazul,
Ja, és kilyukadt az alján.

Izzadt rozmár mégsem ijedt:
„Gyakran mutatnak a mozik
Kalandfilmként ugyanilyet.”
Legyint s tovább hasizmozik.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/02/hasizmozas.html
:)

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2013.07.22. 16:34:33

A ballibeket aligha lehet komolyan venni, minekután Matolcsy György jegybankelnökké válása utána azt huhogtátok, ájvékoltátok, hogy utána rögtön 350 körül lesz euró!

nyehehehe.

Roltii 2013.07.22. 16:41:13

Repültem néha Dunakeszin, és példaértékű, amit az ottaniak csináltak a közös helységekkel. Igazi élet volt ott, aminek pl Tökölön sajna nyoma sincs:(
Kár a reptérért de a bezárásánál már csak az oda tervezett létesítmények rosszabbak :(

Fidesz Maffia 2013.07.22. 16:46:44

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:

"A kormány a felelős a 300 forintos euróért"
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=128212

Továbbá:
Orbán Viktor, 1989: "A hozzám legközelebb állók, Kövér László és Fodor Gábor velem együtt egyfajta SZOCIÁLLIBERÁLIS meggyőződésűek. A Századvég című lapunknál ugyanakkor dolgoznak olyan reformkommunista szerkesztők is, mint Stumpf István és Wéber Attila."

Továbbá: Beszoptad. (ahogy a Fidesz droidok szoktát)

Igyekezz jobban, így nem kapasz trafikot!

Elijah_Baley 2013.07.22. 16:52:30

pedig milyen jó lett volna ha azt a bűzlő tözegmocsarat lebetonozzák parkírozónak, azóta is véresszájú szteroidtápon nevelkedett szúnyogcsordák tartják rettegésben keszi alsót...

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2013.07.22. 16:56:26

@Fidesz Maffia:

Nem szoptam be, az a kormány az mszp-szdsz votl. Na az tényleg felelös volt, ellenben most nem a kormány a felelős, hanem a shortolók és a nyugati globallista pénzérdekemberek.

Beszoptad. Többet nem érdmeelsz te sem, sem a poszt.

Fidesz Maffia 2013.07.22. 16:58:16

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:

Monnd, te szopni jársz ide?

"Ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan rendezni. Olyan polgári liberális kormány, amely... nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali etatista gazdaságpolitika csábításának. Csak egy ilyen liberális kormány látszik alkalmasnak arra, hogy megértesse a polgárokkal, hogy a privatizáció lehetőség, hogy meggyőzze őket arról, hogy minden olyannyira várt intézkedés - legyen szó nyugdíjról, gyedről, családi pótlékról, munkanélküli-segélyről - csak akkor lehetséges, ha előteremtjük hozzá a szükséges pénzt. Márpedig pénz csak piacgazdaságban terem, pénz és piac pedig nincs a pénzforgatáshoz értő vállalkozók, tőkések nélkül... Hangulatkeltés folyik a bankárok, a bankok, a pénztőke és a nemzetközi pénzügyi intézmények ellen."

Orbán Viktor, 1990

isssti 2013.07.22. 16:58:40

@Tikker: Nem értem, mért kell személyeskedni a "gazdáid" és hasonló megjegyzésekkel.
Engem csak az objektív tények érdekelnének: a vitorlázógépeket gondolom fel is húzza a levegőbe valami- vagy dkeszin csak leszállnak? Ha nem, akkor továbbra is fennállnak kérdéseim.
A sztendrei uszit speciel használom: álomszép és ált. sokan vannak benne -ettől még persze lehet ráfizetéses, ezt nem tudom: ettől függetlenül normál viszonyok közt illene egy jó uszi minen Sztendre, pláne Dkeszi mértékű településre..

isssti 2013.07.22. 17:04:34

@steelhand: Én csak laikus kívülállóként bátorkodtam kérdéseim feltenni, hogy tisztán láthassak.
De ha objektív válaszok helyett csak támadást kapok civil részről, akkor az erősen elgondolkodtat..
Kérdésre nem illik kérdéssel válaszolni-én legalábbis így tanultam -, de azért ennek ellenér eválaszolok neked: nem, nem nagyon láttam sportrepteret. Ezért is érdeklődtem: vajon mennyire tekinthető környezetbarátnak, védett területbe illőnek egy ilyen? Gondolom motorberregés-pofögés és odajáró autók jelentős számban azért csak velejárói..

Én kérdezek, nem támadok.
Bár végülis nem oly fontos: én a budai oldalon lakom, nem nagyon érint - ha nektek nem fontos a kívülállók tájékoztatása, nekem mégannyira sem..

másik oldalon 2013.07.22. 17:05:16

Én örülök a sportreptér bezárásnak. Akárki akármit mond, baromi idegesítő volt hogy 1-2 percenként felettünk húztak el ezek az ócska zajos repülők.
Végre most csend van és leszarom a sporttársakat ;)
Repkedni máshol is lehet, de én itt lakok a légi folyosó alatt.
Az ürgék meg gondolom szintén nem bánják :)

trazz 2013.07.22. 17:07:05

"nyugati globallista pénzérdekemberek"

Lol öcsém, te aztán sötét vagy mint a fényes éjszaka. Világít belőled az ostobaság. :D

Baldessarini 2013.07.22. 17:07:15

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: most te az MSZMP-s matolcsyról beszélsz?
nyehehe :-)))

Baldessarini 2013.07.22. 17:14:58

@Ikukám: Szerinted nem lesz zaj? A Lisztferire tartó jet-ek egy sokkal alacsonyabb pályát fognak kapni, és majd 1 tonnás gépek helyett kapsz a nyakadba 20 tonnásakat. Gratulálok a szűklátókörűségedhez. Az ürgék meg nem nagyon fognak örülni, mert fű helyett beton lesz a bármilyen építmény alatt, mellett. Újabb gratula. Én még éreztem ott alkonyatkor a kakukkfű illatát. Neked meg jó életet kívánok a betondzsungelben. :-)

steelhand 2013.07.22. 17:20:47

@isssti: Kedves Isssti, nem igazán volt egyértelmű számomra a szándékod. Nos egy sportrepteret nem véletlenül nyilvánit egy nemzeti park védett területé. Ebből is látható, hogy az ott zajló forgalom mennyire képes a természettel együtt élni. Magán a reptér területén (vö: fűves pálya) nem igazán van robbanómotoros közlekedés. Itt többnyire vitorlázók reppenek, nos azok 90%-a meg nem motoros (hibrid). A motoros kisgépek felszállásának mértéke minimális. Az, hogy a reptér felett 1-2 percenként elhúznak gépek, nem feltétlenül a reptér kérdése. Simán lehet, hogy ezek a gépek csak érintik a repteret és nem is használják. Autóforgalom meg csak a reptér karbantartáshoz (pl. fűnyírás)kell. A vitorlázógépek felcsörlőzése (földről történő felemeltetése) ugyan dízel meghajtású csörlővel történik, de az többnyire a reptér végében található. Autóforgalom a reptér körül van, de az nem érinti a védett területet.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.07.22. 17:47:47

@Ikukám: Rossz hírem van!
Az általad kifogásolt kisgépek 90%-a Gödöllőről jön és bizony, továbbra is arra fognak repülni.
Az ürgék pedig addig örülnek, amíg nem bolygatják meg az élőhelyüket.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.07.22. 18:21:45

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:

"Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 0 bejegyzést írt és 72 hozzászólása volt"

"2013.06.24. óta tag"

Fantomnick.

hungarisztan 2013.07.22. 18:29:18

@isssti: „nem, nem nagyon láttam sportrepteret”

De szarkasztikuskodni azt bírsz, aztán meg megsértődsz, ha visszavágnak...
Menj ki egy sportreptérre! Akár Dunakeszire is. Tiszta a levegő, virágillattal teli, a füvet birkák legelik (nem fűnyíró nyírja), a vitorlázógépeket felhúzó csörlőaggregátor pedig a 900 méter hosszú reptér szélén van, naponta kb.70-80 csörlésre indítják be. Az olyan, mintha a reptér mellett napi 70-80 autó elmenne. Azaz átlagosan óránként 3 autó. Ennyi bármelyik park, mező stb. mellett elmegy. Ebből azért érzékelhető, hogy nem kellett semmiféle biorepteret feltalálni, amiről ha odamentél volna, magad is meggyőződhettél volna. Párezer forintból még repülni is elvittek volna, hogy fentről is lásd, mit akarnak tönkrebaszni saját zsebeiket tömködő telhetetlenek. (S ezzel párhuzamosan azt is láthatnád, hogyan akarnak egyesek – szarván jogra, hagyományokra, sportéletre, eredményekre, más emberek kikapcsolódására, kemény munkájára – megint szétverni valamit, ami minden ellehetetlenítés ellenére működik, él, s a pár faszkalapot kivéve, akik ugyan már akkor költöztek oda, mikor már rég üzemelt a reptér, senkit nem zavar. Sőt. Normális helyeken egy sportreptér helyi kirándulóhely, látványosság, ki lehet ballagni a gyerekkel, nézegetni a fel-leszálló, termikelő gépeket, be lehet kukucskálni a hangárokba, sőt, be lehet fizetni sétarepülésre (vagy akár – ha megtetszik – pilótaképzésre), vagy egyszerűen csak bele lehet heveredni a fűbe és élvezni a réti virágok illatát, a felhőket, a nyugalmat.

Menj ki egy még működő reptérre, és nézd meg. Aztán majd visszatérünk a gúnyolódásra.

873ujr3rk 2013.07.22. 19:00:23

en azt sem ertem hogyan maradt meg eddig.
sajnalom:(
az kb 100 hogy ezt is szetbasszak:(
mindenesetre legalabb a repuloter hasznat nem tudjak tovabb kulfoldre hordani, es termeszetesen ez is a ballibbantak miatt van, hiszen tudtommal a bajor kezdte a feljelentgetest. meg egy csomo uj munkahely is keletkezik. a repules amugy is a gazdagok (zsidok!) szorakozasa.

873ujr3rk 2013.07.22. 19:07:19

issti te faszvirag. kepzelj el egy gecinagy retet (google maps legyen a baratod), aminek a vegen all egy csorlo, kb 6 negyzetmeteren. na az olyan kornyezeti teher, aminek kb szazszorosat fogja okadni annak a barminek a kazanja amit majd odaepitenek es futenek. az oda aramlo forgalom is jotekony hatassal lesz a kornyek nyugalmara, vegre kapak zebrat meg lampat, meg parkolni tilos tablakat is.

egy remenysugar maradt, szerintem az esti hiradoba biztos bekerul az ugy, viktor meglatja es helyre teszi a tevedest. ha megsem, akkor is bekerul csak majd kesobb amikor viktor felavatja a keszistadiont.

de gondoljatok vegig: hany dusgazdag (zsido!!!) szorakozik most ott ? 30-40 ?
es hany szegenysorsu focistagyerek kaphat jovot ? ezrek !!!
nezzetek pozitivabba a vilagot!

isssti 2013.07.22. 19:26:39

@steelhand: Bármily hihetetlen, én n e m l á t t a m még ilyen sporttelepet, ahol vitorlázógépek szállnak fel, stb. Ezért tettem föl kérdéseim -szarkazmus, de legfőképp személyeskedés-mentesen.
Nem valószínű, hogy kimennék megnézni, de ha ilyen kevés zajjal-bűzzel jár, mint ahogy leírod (megelőlegezett bizalommal elfogadom tényként), akkor meg tudom érteni a civilek ellenállását a beépítéssel szemben.
Ha a hangnemét nem is mindig feltétel nélkül..

Vombatus Ursinus 2013.07.22. 20:00:47

@isssti: Ezt írtad elsőre: Úgy látom Dunakeszin feltalálták a biorepteret, amely békésen megfér a védett növényekkel, ápolja az értékes ürgepopulációt(lásd zaj, benzingőz és járulékos forgalom).

Ebben van szarkazmus is és tudatlanság vegyesen. Másrészt ez nem sporttelep (ahogy a mostani kommentedben írtad), hanem repülőtér. Ezexerint te sem egy sporttelepet, sem Dunakeszi repülőterét nem láttad még, csak beszólsz izomból, aztán meg megsértődsz, ha leoltanak.

lenoardo999 2013.07.22. 21:39:41

Mi, a repülőtér környékén élők hálát adunk a magasságos jó istennek, hogy végre ennek az agyalágyult önző, néhány száz fős csoport érdekeivel szemben figyelembe vették a többi több tízezret, akik nem akarják a pihenő idejüket ennek a pár száz főnek alárendelni. Örülünk, hogy végre vége van ennek a terrornak, és nem vagyunk kénytelenek egész hétvégén a hülye hobbijuk pofátlan audiovizuális birtoksértéseit elviselni.

Vombatus Ursinus 2013.07.22. 21:53:38

@lenoardo999: Hát, szépöcsém, neked sem a szomszédod a hülye, az már biztos:

"figyelembe vették a többi több tízezret,"

Milyen több tízezer emberről beszélsz? Annyian laknak a reptér közvetlen közelében?

Te egy egyszerű troll vagy, fölösleges rád egyetlen karaktert is pazarolni.

Vombatus Ursinus 2013.07.22. 21:59:02

@Vombatus Ursinus: Bocs, visszanézve a hozzászólásaidat nem troll vagy, hanem egy íráskényszeres őrült, aki mindenbe beleszól.

Ez szerinted normális emberre utal?

"Örülünk, hogy végre vége van ennek a terrornak, és nem vagyunk kénytelenek egész hétvégén a hülye hobbijuk pofátlan audiovizuális birtoksértéseit elviselni."

Roltii 2013.07.22. 22:09:09

@lenoardo999:
merre laksz tőle? Hétvégén akkor megyek egy kört, és nyomok pár 360-at a telketek fölött.. Igaz, Tökölről tovább tart odaérni, de azért még belefér Falkéval...
Aztán majd hétfőn megkérdezem, hogy mikor jártam ott, mert észre se fogod venni, annyira zavaró...

másik oldalon 2013.07.22. 22:36:55

@Baldessarini: "A Lisztferire tartó jet-ek egy sokkal alacsonyabb pályát fognak kapni, és majd 1 tonnás gépek helyett kapsz a nyakadba 20 tonnásakat."
Viszont az pont kizárt hogy éppen felettem repüljenek, meg aztán kb baromság, már miért kapnának alacsonyabbat? Azért mert úgy gondolod?
Mellesleg azoknak a gépeknek a zaja egyáltalán nem zavaró annyira mint ezeknek a kis kávédarálóknak melyek sokszor 50 méternél sem voltak magasabban, simám olvasni lehetett szabad szemmel is a lajstromszámukat.
@dr. Kóser Malac:"Az általad kifogásolt kisgépek 90%-a Gödöllőről jön és bizony, továbbra is arra fognak repülni."
Hát nem! Mióta bezárt a reptér azóta nincs zaj, immár kb 2 éve béke, öröm et bódóttá :)
Az sem érdekel ha focipálya, vagy stadion, esetleg gokartpálya lesz, és az sem ha Dunapláza II-t építenek oda, vagy csak simán telibe betonozzák. A lényeg hogy a reptérnek annyi. Áldassék a polgármester neve, melyet minden nap imába foglalok :D

másik oldalon 2013.07.22. 22:45:53

Ez tipikus esete a 'vihar a biliben"-nek, akik ott repkedtek, mások pihenését megkeserítve, most felháborodtak hogy nem játszhatják kisded önző környezetrombolásukat.

Vombatus Ursinus 2013.07.22. 22:52:02

@Ikukám: Milyen környezetet romboltak?

Roltii 2013.07.23. 08:55:49

@Ikukám: azért lesznek alacsonyabban, mert eddig volt asszem egy 900 méteres magasság korlát, amit kb csak Dunakeszi reptér indokolt, ezt szépen majd lecsökkentik. Itt egy térkép:
www.galatech.hu/pg/dir/GMairsp/map_Hungary-all-zones_for-XC-paragliding.htm
Nézd meg, ha nem hiszed.

Vicces, hogy szerinted 2 éve nincsen zaj, azért tavaly még volt repülés... egyébként nem tudom, hogy a vitorlázó gépek milyen zajt okoznak, de biztos sérti a füled. Az a pár motoros, az meg reptérfüggetlenül arra megy, mikor kerüli a TMA-t. Egyébként 50 méteren kb a szúnyogírtós AN2-esek mennek...viszont még 3-400 méterről is simán leolvasod a lajstromjelet...

Egyébként még gratulálni akartam, asszem Te vagy az első ember, aki szívesebben hallgat sugárhajtású gépeket, mint kis "kávédarálókat"...

Baldessarini 2013.07.23. 09:32:09

@Ikukám: miért kapnának alacsonyabbat
Kérdésedre látom valaki feltette a magyar légtér térképet, szvsz teljesen fölöslegesen, mert úgysem értesz belőle semmit. És ezt nem bántásból mondom. Ha nem vagy repülős, nem tudod mi az a légtér szerkezet, mi pölö az a TMA, stb, akkor most hiába is kezdek el itt magyarázni, ez a pár sor erre alkalmatlan. Vagy elhiszed, vagy nem, engem ez tökéletesen hidegen hagy, mert nem ott lakom, és nem én fogom hallgatni. Te viszont annál inkább. De majd akkor ráérsz elkezdeni tiltakozni.

Yo! Maaan! 2013.07.23. 09:56:29

@Ikukám: Mióta laksz te Dunakeszin és hol?

Mutyi miatt bezáratni egy ősrégi repteret... hát ne is haragudjatok!

Akit zavar az üzem, költözzön el onnan! Senki nem kérte, hogy a "zajba" menjen lakni. Bírom ezt a hozzáállást. Szaré'-hugyé' kap telket, lakást, aztán megy a hiszti, hogy röpködnek, meg zaj van. Lásd még Tököl a műrepüléésel és még Kecskemét is a vadászokkal. Már szinte ki vannak tiltva városból. Hát hol a fenében élünk, könyörgöm? Bezzeg, amikor kéz a kézben röpködtek a szovjetek és a magyarok... senkinek nem volt ilyen nagy a pofája.

lenoardo999 2013.07.23. 10:04:40

@Vombatus Ursinus:
@Roltii:
@Yo! Maaan!:

Teljes Dunakeszi és Göd felett repkednek. Ez nagyjából 30-40 000 ember. Nyilván egyszerűbb lenne elköltözniük, mint a néhány száz agyament hobbiját betiltani.

P3Dr0 2013.07.23. 11:19:03

Elitelendo,hogy a repteret megakarjak szuntetni es dunakeszis polgarmester meg kifejezetten ocsmany ebben az ugyben.
Viszont! Amit a blog iroja ir szerintem tobb helyen marhasag!
Pl.:

"Dunakeszi-Alagon található füves sportrepülőtér és lótréning telep az utolsó nagyobb, összefüggő ökológiai zöldterület Budapest környékén"

meg,hogy

"terület természetvédelmi szempontból is igen nagy érték. Országosan kiemelkedő az itt élő védett ürgepopuláció, melynek nagyságát különböző források 2.000 és 10.000 egyed közé teszik"

Ha ez valoban igy van akkor minek repked ott sok kisgep meg sarkanyrepulo ontva a mergezo anyagokat a levegobe?
Az allatokat megriaszto hangos legcsavarok zajarol nem is beszelve.
Vagy a födön futo acel sodrat (csörlö) amivel a vitorlazo gepeket huzzak fel.

Akkor valoban el kell dozerolni a repteret es elkeriteni mint tajvedelmi korzet.....

Hala istennek azert ez nem igy van.En is voltam anno sokat a repteren kellemes hely otthont adva a repules szerelmeseinek.
Remelhetoleg meg sokaig az is marad.

A blog ironak meg uzenem maskor kevesebbet igyon :D

Roltii 2013.07.23. 11:20:55

@lenoardo999: te idióta, már ne haragudj, de szerinted aki felszáll Dunakeszin, az ott meg Göd felett röpköd??! Ne fárasszál már... ilyen ökörségekkel.
Egyébként elárulom (bár már megtettem), aki délről jön és mondjuk Gödöllőre akar menni kerülve a TMAt, az valszeg most is pont ott fog elrepülni, ahol eddig is, tehát Dunakeszi fölött. Meg Óbuda felett...meg kismillió másik hely felett.

Egyébként amikor Dunakeszin szálltunk fel, és ott repültem pár iskolakört a a 1218-on, akkor nagyon részletesen el lett mondva, hogy merre menjünk, és merre nem, és nem fogod elhinni, egy lakott ház fölött se repültünk el... Mentünk Auchan felett, mentünk M0 felett meg buszgarázs felett...

Egyébként egyszer menj ki egy sportreptérre, mondjuk kirándulj ki Hármashatárhegyre...meg fogsz lepődni, biztos vagyok benne, hogy teljesen más kép él benned a sportrepülésről, mint ami a valóságban van.

blz42 2013.07.23. 12:51:54

Annyi pontosítás a bejegyzéshez, hogy van egy önkormányzati képviselő, aki ellenzi a reptér-mutyit: Lukácsi Bálint, a Párbeszéd Magyarországért fiatal és tisztességes képviselője.

Roltii 2013.07.23. 13:07:49

@blz42: mert biztos nem kap belőle ;)

blz42 2013.07.23. 15:59:00

@Roltii: hát nem tudom, az én világképembe belefér az is, hogy nem minden politikus korrupt, és van, aki a közjó érdekel a saját zsebe helyett.

Vombatus Ursinus 2013.07.23. 16:44:03

@P3Dr0: "Ha ez valoban igy van akkor minek repked ott sok kisgep meg sarkanyrepulo ontva a mergezo anyagokat a levegobe?
Az allatokat megriaszto hangos legcsavarok zajarol nem is beszelve.
Vagy a födön futo acel sodrat (csörlö) amivel a vitorlazo gepeket huzzak fel."

Na de majd a sportkomplexum, amivel felszántják az egész területet, az építkezés során elüldöznek onnan inden élőlényt ürgéstől, mindenestől és az odajáró emberek kipufogóbűze az senkit sem zavar..

Ne röhögtess már!

ymel 2013.07.24. 08:08:56

@blz42: igazad van, frissítettem a szöveg legelején. Köszönöm az észrevételt

Németh András 2013.07.24. 09:00:02

@isssti: Csak hogy ne támadásként éld meg (habár ha egy fél percet rászántál volna a kérdésseddel kapcsolatos utánajárásra akkor másképp kérdeztél volna, és hidd el azok akik évek óta küzdenek ezért a reptérért, már nehezen értik hogy miért kerülnek elő újra ilyen alapkérdések). Szóval minden viszonyítási alap kérdése, egy kaszálórétet vagy legelőt átalakítani repülőtérré nem a legszerencsésebb, például ha egy szép nagy védett területre szeretnének sportrepteret akkor az a természet szempontjából nem lenne szerencsés, viszont ez a reptér egy totálisan beépített vagy intenzíven használt terület közepén helyezkedik el, az igazi értéke hogy méreténél fogva olyan értékek maradhattak fenn ami a környéken már nem megtalálható. Sőt a sokat emlegetett ürgepopuláció az kimondottan igényli a sportrepteret, vagy a birkacsordát. Természetvédelmi szempontből persze jobb lenne ha ez egy rövidfüvű birkalegelő lenne, de azt 2013-ban dunakeszi közepén viszonylag nehéz kivitelezni. Az ürgék (mint a legnagyobb helyi természeti érték) fennmaradása nehezen képzelhető el ha a terület funkciója megváltozik és focipályák kerülnek kialakításra a kifutópálya helyén. Persze nem szerencsés kiragadni egy fajt, még akkor sem ha az fokozottan védett, hisz ürge él(t) például a ferihegyi nagy parkolóban is amíg le nem betonozták az utolsó füves részeket is. Az pedig hogy azt gondolod hogy budai lakosként nem érint téged az agglomeráció zöldterületeink beépítése az egy kicsit nem túl szerencsés hozzáállás, sajnos (vagy épp szerencsére?) a dolgok nem ilyen egyszerűek, a természet egy nagyon bonyolult összefüggések halmazából álló valami, amit egyenlőre úgy pusztítunk hogy nagyon nem is látja senki pontosan ezeket az összefüggéseket. És természetesen ami az egyik pillanatban védendő az a másikban lehet kevésbé védendő. Például ha a reptér kitalálja hogy a sportrepülőtéren készít egy kis betonozott kifutópályát, vagy csak növeli a repülések számát, a kihasználtságot, esetleg újabb kiszolgáló létesítményeket épít stb-stb. Persze ezeknek a fejlesztéseknek lehet létjogosultsága (sőt még ennek is ami ellen ez a cikk harcol), de ehhez jól ismerni kellene a történetet.
Egy ideális világban a felelős döntési folyamat az önkormányzat részéről az lenne hogy a terveket nyilvánosságra hozzák, azt megvitatják az érdekelt felekkel. Ezután előírják a beruházónak hogy fizesse ki hogy a leendő megrendelő egy független szervezettel környezetvédelmi hatástanulmányt készíttet amiben figyelembe veszik, kivizsgálják a felmerült aggályokat (vállalva annak minden kockázatát), és azután dönt az önkormányzat hogy támogatja-e a beruházást vagy sem. De a mai világ nem ideális és gondolom te is hallottál már olyanról hogy a döntés már előbb megvolt és utána finomították hozzá a történetet, vagy hogy próbálták kizárni az ellenérdekeltnek gondolt feleket, vagy hogy egyéb okból zörgött a haraszt...

Németh András 2013.07.24. 09:06:04

@Ikukám: az ürgék lehet hogy bánják a bezárást, hisz a reptér bezárásával valószínűleg (nem ismerem a területet) megszűnt a felszállópálya addigi intenzív fűnyírása is. És az ürgék a rövid füvet kedvelik, őket nagyon nem érdekli hogy az egy sportrepülőtér, vagy egy birkalegelő. Persze mivel eredendően a reptér gyepe nem egy magaskórós társulás ezért valószínűleg nem fog összeomlani az állomány attól ha megszűnik a reptéri hasznosítás, de a hasznosított területtel kapcsolatban azért mindig előjön a lakossági igény hogy legyen vele valami csinálva. És ha például a felszállópálya helyén egy iszonyatos nagy vigyük a kutyát a városból futkosi területet hoznak létre akkor már az sem olyan szerencsés az ürgének. Mert a buksikutyus lehet csak játszani akar, de a fogai élesek. Szóval nem olyan félmondatos dolog ez az ürgekérdés...

Németh András 2013.07.24. 09:15:42

@P3Dr0: Te komolyan azt hiszed hogy az ürge a háborítatlen őserdőben él? Ha nem tudsz valamit akkor miért nem olvasol utána azelőtt hogy szidnád a bloggert hogy baromságot ír? Mert nem baromság a két idézett rész hanem inkább igazság (na jó az túlzás hogy Budapest környékén a legnagyobb okológiai terület, de dunakeszin belül biztos nincs másik ekkora viszonylagosan természetközeli állapotban megmaradt rész).

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.05.17. 10:26:37

El kéne olvasni Faludy György "Pokolbéli víg napjaim" c. könyvét, utána emlegetni a kápókat. Lehet, hogy a mai kényes politikai helyzetben nem lenne PC... :)
süti beállítások módosítása