Mi látszik Délkelet-Ázsiából?

FERDE SZEMMEL

FERDE SZEMMEL

Metalie Cole (értsd: Metallica)

2013. február 11. - ymel

Metalie Cole.jpg

A vietnámi karaokék nemzetközi gyűjteményében a kínai, koreai, japán mellett angol szekció is akad természetesen. A kínálat évek óta változatlan. Ez azt jelenti, hogy nagyjából ugyanaz a 2-3oo popdal van lemezre égetve az egész országban, és mindenhol ugyanaz a béna, 199o-es évekbeli general midi chip generálja a borzalmas szintetizátor hangzást. Ez láthatóan nem zavarja egyébként a karaoke termek közönségét, boldogan ragadják magukhoz a mikrofonokat, és a hangerőt torzításig föltekerve élvezik a mókát. E tortán a hab az ugyancsak csutkára tekert visszhang az énekmikrofonokon. Ezt mind így kell elképzelni, ahogy itt írva vagyon, ez a factory default a vietnámi karaoke-világban, amelyeket a kisgyerekes családoktól kezdve a munkahelyi csoportokon át a romantikus párocskákig mindenki imád.

A vietnámi popzene euro-atlanti füleknek egy idő után nem túl izgalmas, és rengeteget ismétlik ugyanazt a pár dallamot, akár többféle feldolgozásban is (a szakadatlan ismétlés azért legyen ismerős a magyar kereskedelmi rádiózás világából is, legyünk igazságosak). Sarkítva, a vietnámi tömegzene nyálas, mind melódiában, mind hangszeres rendezésben. Nem egy expatot meg lehet kérdezni ez ügyben, fintorogva fogják ezt vallani, ha nem bújnak a ’kötelező jólneveltség’ mögé.      

Mivel a karaoke kicsiktől a nagyokig mindenkinek fontos társasági esemény, ezért vannak kifejezetten családoknak szánt karaokék, és vannak például férfitársaságoknak dedikált üzlet is. Persze sokszor előfordul, hogy ezek a funkciók keverednek, a gyerekes szülők meg nem csinálnak nagy problémát abból, ha a folyosókon véletlenül szembejön pár fizetett szexféle munkás, kihívó szerelésben.  

A karaoke egyébként töretlen népszerűségnek örvend már a ’8o-as évek végétől, amikor Magyarországon még csak hírből sem hallottunk róla. Akkor persze orrba-szájba ABBA és Modern Talking szólt mindenhonnan, mára az utóbbi kicsit megritkult szerencsére. Mára már nálunk sem maradt sok VHS kazetta, itt pedig a magas páratartalom meg a por sokkal inkább kikezdte ezt a videómagnós technikát, a VCD-korszakból (rossz minőségű videó CD)  azonban máig sok lejátszót láthatunk még a családoknál, igaz, az optikai lejátszók (CD, DVD stb.) megbízhatósága ezen a klímán talán még vacakabb, mint a szalagosé. A legjobb módszer az USB-ről vagy merevlemezről való betöltés.

A karaokék zenei kínálata persze magában foglalja mindazt, amit bármelyik, ’hagyományos’ vendéglátóipari egységbe belépve meghallhatunk. Gyakorlatilag az az érzése az embernek, hogy az egész országban kb. száz popdal van forgalomban, és azokon kívül más nem létezik, mindenhol ugyanabból a százból válogatnak.

A Holdújév előtti este betévedtünk egy tengerparti karaokéba, és a címben szereplő „Metalie Cole” –ra esett a pillantásom. Valószínűleg személynévnek gondolták ezt évekkel ezelőtt, azóta pedig így másolódott tovább az egész országon keresztül a karaoke füzetekbe. A megfejtés nem nehéz: Metallica. A dal címéből is hiányzik ugyan egy „t”, de annyi baj legyen. karaoke_pics.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://viccesviet.blog.hu/api/trackback/id/tr495073690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása